Utstyrstips

Ski og staver

Skiene skal være gode å gå og svinge med. Det skal være lett å tråkke ned skiene mot snøen (mykt spenn) for å få feste (klassisk). Det er derfor mye viktigere å rette oppmerksomheten mot å finne gode ski enn å bruke tid og penger på ”smørefinesser”. Stavene må ha riktig høyde. Er de for lange er det vanskelig å bøye knærne og få skiene til å sitte. Er de for korte er det lett å falle fremover.

Skilengder

Barneski – kombiski Klassisk skilengde Skøyting skilengde
Kroppshøyde = 95 – 110 cmKroppshøyde = 110 – 130 cm

Kroppshøyde = 140 cm

Junior

Kroppshøyde + 0 cmKroppshøyde + 10 cm

Kroppshøyde + 15-20 cm

Kroppshøyde + 20-25 cm

Fjorårets kombiskiFjorårets kombiski

Fjorårets kombiski

Kroppslengde + 10 cm. (10 cm kortere enn klassisk ski)

Det er viktigere at barna vokser ut av skilengden enn inn i den.

Antall ski for barn

De beste skiene for barn er de som er laget for barn. Prisen og kvaliteten har betydning her som for utstyr generelt. Fordelen med bedre ski (høyere pris) er at skiene er lettere å bruke. Skiene glir også bedre, og det gir barna en økt positiv opplevelse ved skiløping.

Antall rennski 7 – 9 år 10 – 11 år 12 – 13 år 14 – 15 år
KlassiskSkøyting 1 par kombiski 1 par kombiski1 par kombiski 1 par kombiski1 par kombiski 1-2 par, tørr/våt struktur1 par

For de som driver med skøyting kan det være praktisk å ha to par ski, for da kan det ene paret alltid brukes skøyting. Mor og far slipper å fjerne smurning fra skiene før barnet skal drive med skøyteaktivitet. Utstyret trenger ikke bli dyrt dersom fjorårets klassiske ski brukes som skøyteski året etter. Innsving vil si at skiene er smalest på midten, mens de er bredere foran og bak. Denne formen gjør at skiene svinger lettere.

Stavlengder

Klassisk Skøyting
Kroppslengden minus 30 cm (til skuldrene) 

En gutt som er 140 cm høy trenger staver som er 110 cm høye (140-30=110)

Kroppslengden minus 20 cm (mellom nesetippen og haka) 

Ei jente som er 145 cm høy trenger staver som er 125 cm høye i skøyting (145-20=125)

Stavtrinser og stavhåndtak

Stavtrinsene skal forhindre at stavene synker ned i snøen. Piggen på staven bør være av herdet stål, ellers griper den ikke på is og hardt underlag. Stavhåndtakene må ha en løkke som er regulerbar, slik at den bli passe stram rundt hånden på barnet.

Barneskistøvler

Denne typen brukere vil bruke støvelen overalt og når som helst. Det er derfor viktig med en støvel som sitter godt og er myk nok i sålen. Ved bruk over tid (4-5 timer om dagen) vil en støvel med for stiv såle kunne føre til gnagsår på helen. Tilsvarende hvis skoen kjøpes for stor. En bør likevel påse at skoen ikke er for trang og at en har litt å vokse i. Støvelen må også være varm og tåle mye fuktighet.

Glisone og festesone (klassisk)

Klassisk ski (kombiski) har en sone for festesmurningen under midten av skiene. Vanligvis starter denne festesonen en ”voksen” fotlengde foran skituppen og slutter litt før hælen. Dersom erfaring tilsier at festesonen bør forlenges, forlenger vi sonen fremover. Det går an å merke av festesonen med tusj på sidekanten av skiene. Festesonen rubbes med sandpapir. Ski som skal brukes til både klassisk og skøyting skal ikke rubbes. I festesonen legges det ikke glider (glivoks), for du får ikke festesmurningen til å sitte utenpå glideren. Den delen av skisålen som er foran og bak festesonen kaller vi glisonen. På skøyteski er hele skisålen glisone.

SKI

Dette er året da flere vil ha egne skøyte- og klassiskski mens mange klarer seg godt med en kombiski til begge stilarter. Den store gevinsten med to par ski er at smørejobben for foreldrene blir enklere, samt at rene skøyteski glir bedre enn ski med felt for festesmøring. Forskjellen er imidlertid ikke vesentlig.

En løsning kan være å kjøpe egne klassisk ski nå og bruke kombiskiene fra i fjor til skøyting. Alternativt kan man kjøpe kombiski i år og vente til senere år med å kjøpe egne klassisk ski. Jeg anbefaler ikke at man kjøper rene barneski i år (f.eks type Fischer sprint) da disse har en utforming som er mer egnet til tur enn langrennstrening.

Eksempler på aktuelle kombiski er f.eks Madshus duathlon eller Fischer universal. Alle store skifabrikker har klassisk- og skøyteski til barn/ungdom. Forskjellen mellom de ulike merker er mindre enn forskjellen på de oppå skiene.

Dersom dere vet barnas høyde og vekt, klarer gode sportsbutikker å plukke ut riktig utstyr uten at barna er med. (Beholder overraskelsesmomentet fram til julaften).

STØVLER

For de fleste vil det være aktuelt å kjøpe kombistøvler til både klassisk og skøyting. Mange bruker Alpina, men andre merker kan fungere vel så bra (Salomon, Fischer).

STAVER

Det er viktig å ha staver i riktig lengde. For lange eller for korte staver gjør at man får inn feil skiteknikk. Barna bør heller ikke ha staver med plastspiss.

Det er mest aktuelt å kjøpe aluminiumstaver til klassisk, f.eks Swix alulight. Kjøper man egne skøytestaver vil disse kunne brukes som klassisk staver når barne er eldre. Velger man å kjøpe egne skøytestaver kan man vurdere å kjøpe en komposittstav f.eks type Swix Star Jr. Fordelen er at den er noe lettere og at den har racinghåndtak. Når barna blir eldre vil de kanskje uansett ønske denne type til klassisk stav, og da slipper man å kjøpe to staver i samme lengde.